Nu kan du som Hammaröbo låna välfärdsteknik och smarta produkter på biblioteket

25 januari 2023

Har du en hörselnedsättning och tycker att du hör dåligt när du är i en miljö där många pratar samtidigt? Eller att du ser sämre och bokstäverna på tangentbordet till datorn är för små? Nu finns möjlighet att låna välfärdsteknik och smarta produkter helt gratis på Hammarö bibliotek.

Projektdeltagare från förebyggande och främjandegruppen visar upp välfärdsteknik och smarta produkter som finns att låna på biblioteket.
Anna Johansson, bibliotekarie, Robin Backman Torpegård, digital fixare, Katarina Davidsson, arbetsterapeut, Anna-Karin Skoglund, projektledare för God nära vård och Mia Hernell utvecklingsledare visar upp de nya produkterna som kan lånas på Hammarö bibliotek.

Dom kallar sig "förebyggande och främjandegruppen", de personer som genom sina olika roller och kompetenser arbetar ihop för att vi som medborgare ska kunna vara så självständiga som möjligt.

Redan idag finns flera förebyggande tjänster som Hammaröborna kan ta del av så som digital fixare och förebyggande hembesök. Sista fredagen varje månad mellan kl.11-14 så håller gruppen även i tematräffar på Folkets hus där de finns på plats för besökare och lunchgäster att visa upp och informera om olika produkter som finns.

- Det var en som sa till oss en gång att det finns så mycket bra produkter. Kan inte ni komma och visa det och sen har det varit så uppskattat att vi har valt att fortsätta med det, säger Mia Hernell, utvecklingsledare. Att nu också kunna erbjuda att faktiskt låna hem vissa utvalda produkter för att testa dem innan man själv köper är ytterligare ett sätt att få fler att upptäcka fördelarna och börja använda dem.

Möjlighet att testa och låna hem innan man själv köper

En del hjälpmedel förskrivs idag så som rollator. Men idag finns också många smarta produkter och välfärdsteknik som man som privatperson kan köpa själv. Genom att nu kunna låna hem några av de mest populära produkterna är att faktiskt kunna känna, klämma och testa dem innan man köper dem eller om man bara behöver dem kortsiktigt.

I utlåningshyllan finns produkter som alltifrån förstoringsglas till digital kalenderklocka och samtalsförstärkare i prisklass från 80 kr och upp till 2.300 kr.


Här visas de olika produkterna som finns att låna hem.

- Det enda som krävs för att låna är ett lånekort. Lånetiden är fyra veckor om det inte är kö på produkterna. Då blir lånetiden två veckor, berättar Anna Johansson, bibliotekarie på Hammarö bibliotek.

Målsättningen på sikt är att hitta välfärdsteknik och smarta produkter som passar just Hammarö kommuns medborgare.

- Vi ser det här som en start. Om vi märker att det finns ett intresse så hoppas vi självklart kunna utöka utbudet. Har man önskemål så får man gärna höra av sig, säger Anna-Karin Skoglund, projektledare för God nära vård.


Anna Johansson, bibliotekarie på Hammarö bibliotek visar upp DigiGuiden som också är en ny möjlighet för den som vill bli lite mer digital men som behöver visst stöd. Digiguiden är korta enkla broschyrer man kan plocka med sig hem och som på ett enkelt och pedagogiskt sätt beskriver olika produkter och tjänster så som swish, 1177, hitta.se och mycket mer.


 

Fakta – definition av begrepp:

Smarta produkter = Enkla produkter såsom griptång, strumppådragare etc.

Vardagsteknik = Teknik som används i vardagslivet för att spara tid och energi. Tex telefon, fjärrkontroll, vattenkokare etc.

Välfärdsteknik = Digital teknik som gör att en person med funktionsnedsättning kan behålla eller öka sin trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet. Tex. Nattfridskamera, dusch- och torktoalett, ätrobot, läkemedelspåminnare, app för kognitivt stöd, virtuell cykel etc.

Hjälpmedel = Definitionen av hjälpmedel i Riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning är: "Med hjälpmedel avses de medicintekniska produkter, enligt ISO 9999, som kräver hälso- och sjukvårdens särskilda kompetens för bedömning och utprovning och som är avsedda att kompensera förlorad funktion, förbättra nedsatt funktion eller vidmakthålla funktion och förmåga att klara varje dags aktivitet och främja full delaktighet."

Vill du veta mer om vårt förebyggande främjande arbete?

Läs mer på vår projektplats för God nära vård på hammaro.se.

Sidan uppdaterad: 2023-01-25