Mörtvägens förskola firar 40 år!

19 november 2021

Hammarös förskolor fortsätter att fylla jämnt och idag har det varit dags för Mörtvägens förskola att fira 40 år. Förskolan ligger centralt i bostadsområdet Hammar och har idag fem verksamma avdelningar. Barn och pedagoger firade dagen med sång och dans och alla bjöds på bullar och festis.

pedagoger och barn sträcker händerna i luften
Dans på gården när Mörtvägens förskola fyller 40 år.

En förskola med många möjligheter

Med dans och fika på gården firade barn och pedagoger på Mörtvägens förskola 40-åringen idag. Gården var dekorerad med ballonger och grattis skyltar som barnen hade varit med och skapat.

Festis och bulle är ett givet inslag när det är kalas.

En av dem som jobbat längst på förskolan är Eva Nilsson som varit verksam i över 30 år. Hon är en av förskolans många engagerade pedagoger och hon jobbar på Skeppet, som är en avdelning för barn i åldrarna  3-6 år.

- Jag trivs väldigt bra på förskolan och med kollegorna. Här händer nåt nytt varje dag.

Genom åren har avdelningarna bytt platser i huset därmed alternerat mellan de olika utomhusgårdarna som har lite olika prägel och även olika nivåskillnader. Eva är väldigt nöjd över att de större barnen nu huserar på förskolans övre plan. 

- Framför allt behöver de stora barnen stora ytor att röra sig på och här har vi även naturen inpå knuten, förklarar Eva.

Förskolan har även lådcyklar tillsammans med Ferlins förskola som de kan nyttja för utflykter vilket är ett mycket uppskattat inslag. 

- Vi brukar göra en cykelutflykt ungefär en gång i veckan och ofta till skogen eller till exempel Hammars udde. Fördelen med lådcyklarna som är eldrivna är att vi lätt hinner med en tur på en timme, menar Eva. Hon minns hur det var innan de hade de eldrivna cyklarna och hur mycket trögare det då var att cykla runt med barnen.


En grattisskylt pryder ingången till en av avdelningarna på förskolan.

Verksamhet efter behov

1981 öppnade Mörtvägens förskola, då med avdelningarna Kanoten, Ekan och Flotten. 1994 utökades verksamheten med avdelningen Skeppet och 2003 med avdelningen Jollen. 2010 var behovet så stort att förskolan fick ett annex på gården där ytterligare två avdelningar rymdes, men de har nu flyttat till nyöppnade Annebergs förskola. 

- Annexet står nu tomt men man vet aldrig hur behovet kommer att se ut i framtiden, säger Malin Hellgren Jansson som är rektor för både Mörtvägens och Ferlins förskolor. 

Idag har förskolan sammanlagt cirka 85 barn på de fem avdelningarna.

Malin Hellgren Jansson, rektor på Mörtvägens- och Ferlins förskolor.

Sidan uppdaterad: 2021-11-19