Mörmoskogens tillagningskök förser förskolebarn och pedagoger med mat varje dag

4 juli 2022

I Mörmoskogens tillagningskök tillagas varje dag cirka 1150 lunchportioner till kommunens förskolebarn och pedagoger. Per Olsson, köksledare och Jane Åsén, gruppchef kost och lokalvård, visade runt i köket och berättade om verksamheten.

Kvinna och man ler mot kameran
Foto: Jane Åsén och Per Olsson i tillagningsköket på Mörmoskogens förskola.

Per Olsson är kock och köksledare på Mörmoskogens förskola och han har en gedigen kompetens av att jobba i storkök. Han jobbade tidigare på Björkhagsgårdens tillagningskök men när boendet avvecklades fick köket flytta till den nybyggda förskolan.

- Det är en fantastisk förskola och det är ett fantastiskt kök. Här är arbetsmiljön bättre med mer ljusinsläpp, väl tilltagna ytor och ny och fräsch utrustning.

I köket arbetar tre fasta kockar på plats, en poolkock med Mörsmoskogen som hemmakök men som kan flyttas vid behov, samt två köksbiträden. Kockarna varierar sina arbetsuppgifter genom ett rullande schema där en av uppgifterna är att tillaga  specialkost för de med allergier eller särskilda behov.

Foto: Modde, poolkock vid Mörmoskogens kök, vid de rejäla kokkärlen. 

Maten förbereds dagen innan då den måste vara färdig för utkörning vid kl. 9.30-10.00. Taxikurir är tranportombudet som hämtar maten i värmeskåp och kör ut den till 12 av kommunens förskolor.

- Det är jätteviktigt hur maten hanteras och att den håller rätt värme hela vägen. Skåpen pluggas i på plats och gårdagens skåp, med rengjorda kantiner, följer med taxin tillbaka till Mörmoskogen. Här diskas sedan kantinerna en extra gång i en speciell diskmaskin, berättar Jane Åsén gruppchef inom kost och lokalvård.

Matsvinn och matplanering

Per tycker att största omställningen med att laga mat för enbart förskolan är att det mycket mer handlar om att räkna ut storleken på portionerna. Maten som skickas ut mäts noga upp efter antalet barn och pedagoger för att minska på matsvinnet.

-Vi har en ständig dialog med serverings och mottagningsköken om mängden mat. Det är viktigt att tidigt lära barnen att inte kasta mat utan hellre gå två gånger för att hämta mer mat, där gör pedagogerna ett bra jobb för det kastas inte särskilt mycket mat inom förskolan.

Foto: I de stora ugnarna tillagas maten och ibland gräddas det även bröd. 

Planeringen av matsedeln sker terminsvis och av en särskild matsedelsgrupp och planeringen utgår alltid från kostriktlinjerna. Till skillnad från skolan finns bland annat ett sockerförbud inom förskolan som innebär att det inte serveras sötad yoghurt eller sylt till frukost och brödet som serveras ska vara nyckelhålsmärkt.

-Barn vänjer sig snabbt utan problem även om det är vana att äta sötare produkter hemma, menar Per.

Vid planeringen av måltiderna tas även hänsyn till barnens smakpreferenser men med tanke på att barnen, enligt Per, skulle kunna gå runt på korv och mos behöver man ta hjälp av kostriktlinjerna för att göra en måltid komplett

-Det gäller att inte ge upp när man introducerar nya rätter, det tar upp till 20 gånger med smaktest innan man vet om barnen tycker om en rätt.

Utifrån ett miljötänk har man börjat minskat på köttmängden och det serveras därför vegetarisk mat en till två gånger i veckan. Vid de tillfällena förstärks alltid rätten med extra protein till exempel i form av en bönsallad.

-Barn idag är så medvetna och vana vid att äta mer vegetariskt och det beror på en mer medveten föräldrageneration, säger Jane.

En matsal som uppmuntrar till nyfikenhet på mat

Förutom alla matutskick serverar köket maten till barnen på Mörmoskogens förskola där matsalen är utformad som en skolmatsal. Allt är väldigt genomtänkt och de äldre barnen får hämta maten själva från anpassade serveringsdiskar. Det här medför också att barnen är väl förberedda när det är dags att börja skolan.

Foto: Jane vid en av de anpassade serveringsdiskarna.

- Vi har alltid kökspersonal ute i matsalen som hjälper till. Det är bra att barnen möter personalen och blir medvetna om vart maten kommer ifrån. Sen snappar vi snabbt upp feedback från barnen om något är bra eller dåligt, säger Per.

Sedan starten i höstas har arbetet i köket mest handlat om att hitta bra rutiner, men framåt kommer de att satsa på utveckling. Temaveckor och ”veckans grönsak” är några av idéerna som ska få barnen att våga testa nya smaker och produkter.

Noggrann rekrytering av personal

Det är ett gediget och noggrant arbete som görs av Mörmoskogens  tillagningskök och därför är rekryteringen av personal viktig.

- Vi gör en noggrann rekrytering av utbildade kockar till exempel från restaurangbranschen. De har en erfarenhet och kunskap som krävs och de tillför ofta ett nytänk till maten som serveras, förklarar Jane.

Jane berättar vidare att även ute på förskolorna är det utbildad personal som handskas med maten och alltså inte förskollärarna.

- Både fast personal och vikarier ska kunna handskas med maten på rätt sätt så därför får de alltid en utbildning inom livsmedelshygien innan de börjar arbeta hos oss.

Sidan uppdaterad: 2022-07-04