Lunchservering får seniorer att trivas

24 november 2023

Under sex torsdagar erbjuder kommunen en lunchservering för seniorer i träffpunktens lokaler på Hamnvägen i Skoghall. Maten tillagas av lokala matentreprenörer och priset är reducerat för matgästerna. Syftet med lunchträffarna är att främja matglädje och gemenskap hos målgruppen och så här långt har konceptet varit uppskattat.

Tre kvinnor sitter vid ett bord med mattallrikar framför sig,
Foto: Birigtte, Inger och Margareta besöker lunchserveringen för tredje veckan.

Socialförvaltningen har de senaste åren jobbat mycket med förebyggande och främjande insatser för seniorer som till exempel digital fixare och förebyggande hembesök. Något som ofta har framkommit är att många seniorer känner sig ensamma och framför allt tycker man att det är tråkigt att äta ensam. Det här låg till grund för att man startade luncherna på Hamnvägen.

Mia Hernell Blomqvist, utvecklingsledare inom socialförvaltningen, berättar hur man relativt snabbt kunde komma igång med luncherna. 

- Vi visste att vi hade en bra lokal där många seniorer redan känner sig hemma. När vi sedan tog kontakt med kommunens näringslivssansvarige Annika Axelsson och fick hjälp att kontakta lokala företag på Hammarö som kunde leverera varm mat gick det jättefort. 

Foto: Omgiven av vacker miljö ligger träffpunktens lokaler på Hamnvägen i Skoghall.

De som vill besöka serveringen kan förbeställa sin portion via kommunens hemsida. Varje vecka är det ett nytt företag som tillagar och levererar maten som serveras i lite mindre portioner. Det gör också att priserna kan hållas lägre. 

Ett koncept som är till glädje för många

Margareta Jonsson, Inger Moss, Birgitte Hedin bor i området och utgör en nöjd trio när de nu besöker lunchserveringen för tredje gången.

- Det här är ett jättebra initiativ och det vore trevligt med en fortsättning, är deras samstämmiga omdöme. 

Förutom att matgästerna trivs och njuter av god mat så trivs även de volontärer som finns på plats för att hjälpa till med bland annat servering av mat. De är medlemmar från pensionärsföreningarna PRO och SPF och Anna-Karin Skoglund, projektledare nära vård, ser en stor hälsovinst i att de är med i projektet.

- Vi har 14 volontärer till vår hjälp och det är så roligt. Att få hjälpa till och känna sig betydelsefull är jätteviktigt och en stor motivator för de flesta. Allt som är hälsofrämjande och håller folk på fötter, det ska vi göra mer av.


Foto: Servering av mat är några av de uppgifter som volontärerna hjälper till med.

Utvärdering och nya utvecklingsvägar

Efter projekttidens slut kommer allt att utvärderas men redan nu kan de se att det här är ett projekt som fallit ut väl och som även kan utvecklas.

- Vi bestämde oss för sex lunchträffar för att testa. Några barnsjukdomar har vi haft men vi lär oss allteftersom. Eftersom vi varje gång har haft runt 30 matgäster ser vi att det här är ett projekt som kommer att fortsätta och det kan eventuellt skalas upp till exempelvis fler dagar och att fler företag kanske vill hänga på, avslutar Mia.

Foto: Mia Hernell Blomqvist, utvecklingsledare och Anna-Karin Skoglund, projektledare är nöjda med projektet.

Här kan du se menyn för återstående veckor och anmäla dig till luncherna.
Lunchservering för seniorer. 

 

 

 

Sidan uppdaterad: 2023-11-24