Idrottsungdomar hjälps åt att städa vid Klarälvens vatten

30 augusti 2021

Föreningarna Hammarö HC och Hammarö Basketklubb var i lördags med och representerade Hammarö i året Älvstädning av Klarälven. Älvstädningen är ett miljöprojekt där idrottsungdomar hjälps åt att städa fem svenska älvar. - Jag ser det som en självklarhet att Hammarö kommun är med och stöttar projektet Älvstädningen och Städa Sverige som organisation då det gynnar vår kommun både med renare Klarävsdelta med tillhörande strandremsor samt ekonomisk stöttning till vårt föreningsliv inom kommunen, säger Anna Bengtsson fritidskonsulent från Hammarö.

Älvstädningen
Foto: Hammarö Baskets F09/10

Den ökade nedskräpningen skapar stora problem och skador på naturen. Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige menar att det är en följd av pandemin som på gott och ont har gjort att vår natur blivit mer välbesökt.

- Därför är det en mycket viktig insats våra städande ungdomar gör och ett stort miljöansvar de tar. Att det är ett rekordstort antal deltagare som städar i år är väldigt glädjande, säger Katarina.

Stöd till föreningarna som tar ett miljöansvar

Städningen går ut på att idrottsungdomar städar en bestämd sträcka och tar hand om det skräp som finns slängt eller kvarlämnat i naturen längs med älvarna och får sedan ersättning till klubbens eller lagets kassa.

- Intresset från klubbarna är mycket stort för att ta ett miljöansvar, men också för att stärka sina ansträngda lagkassor. Föreningarnas ekonomi har tagit skada under pandemin och ungdomarna är sugna på att kunna resa och tävla igen, säger Katarina.Niklas Pettersson, materialare i Hammarö HC U15 säger att älvstädningen är en fantastiskt bra aktivitet för hela laget där både föräldrar och ungdomar gör något tillsammans som både ger teamkänsla, renare miljö och pengar till lagkassan.

Karolina Mattsson ledare för Hammarö Baskets F09/10 summerar städningen längs Skoghallsådran.

- Ett helt gäng skor, en badrumsvåg, en brandyxa, en halv cykel, en trasig kundvagn, ett bildäck plus massa glas, burkar, flaskor, fimpar och annat skräp samlades in under Älvstädningen.Foto: Hammarö Baskets F06/07/08

Foto: Hammarö Basket P06/07/08

Foto: Hammarö HC U15

Sidan uppdaterad: 2021-08-30