Idas brev till en älskad morfar uppmärksammas i nationell tävling

4 maj 2021

Med sin rörande text prisas hammarötassen Ida för sin delade tredje plats i tävlingen "Unga skriver för unga". Med ett talande språk och mycket känsla lyfter hon fram en vacker relation mellan barnbarn och morfar. Breven beskriver en hjälplöshet i att förlora en kär relation men är samtidigt en varm kärleksförklaring som genuint och äkta träffar läsaren.

Ida Stäring uppmärksammas i Unga skriver för unga.
Foto: Ida Stäring prisas för sin tredjeplats i nationella tävlingen "Unga skriver för unga".

Du kom 3:a i tävlingen "Unga skriver för unga", hur känns det?

- Jag hade nästan glömt bort det. Det var fyra månader sedan jag sökte. Såklart blev jag glad!

Ida målar upp bilden av en förlorad vän och ett tonårsbarn som är på väg att ta steget in i framtiden mot att bli en ung kvinna. Hon berättar att idén till breven kom till henne under våren förra året.

- Det var nog när vi fick distans i våras, det var mycket fritid hemma så jag blev sittandes mycket och skrev. Då knopade jag ihop början på den.

Varifrån kommer ditt intresse för att skriva?

-Det började när jag var 12 år när jag fick min första dator. Jag skrev lite småhistorier som jag kom på där och då och oftast blev det korta noveller.

Att låta fantasin leva i texten

Ida är 18 år och går till vardags i årskurs 3 på Estetiska programmet inriktning media vid Sundsta- älvkullegymnasiet. På det estetiska programmet får hon utveckla sina kunskaper inom media vilket betyder att det ingår en hel del skrivuppgifter.

- I höstas hade vi en skrivartävling i skolan. Jag gjorde klart texten då men skickade aldrig in den. Jag tror jag kände att det var lite för personligt men även att det blev så snabbt inpå med ett strikt slutdatum.

I skolan får hon utveckla sitt journalistiska skrivande men inte så mycket inom det dramaturgiska skrivandet.

Är det skillnad att skriva en dramaturgisk text jämfört med en journalistisk?

- Ja det är jättestor skillnad när jag skriver något så personligt. Det fina är att jag kan gå tillbaka till en text och uppleva den igen. Så när jag är 40 år kan jag känna det jag kände då.

I Idas brev framträder tydligt känslan av barnet som räknar med att sin morfar ska finnas där, helst föralltid. Den uppenbara sanningen att hans liv går mot ett avsked och barnets liv precis börjat är hjärtskärande men vackert framfört.

- Jag och min morfar var brevkompisar. Vi började skriva till varandra 2017 eftersom han bodde i Jämtland. På det sättet växte relationen och kontakten mellan oss.

- Det är inte jätteofta jag skriver sådana typer av texter. De som får läsa först tar in känslorna i texten och är någon som står mig nära.

Här kan du läsa Idas brev till sin morfar.

Juryns motivering till Idas text:

"De korta breven till en älskad morfar rymmer ett helt livsöde, eller kanske två. En barnröst viskar under orden, en barnhand försöker hålla kvar det Då som ett skoningslöst Nu vill stjäla. På sitt klara och träffsäkra språk lyckas Ida Stäring berätta om det svåra och det vackra i att bli vuxen."

Nationell skrivartävling uppmuntrar barn och unga att skriva

Skrivartävlingen "Unga skriver för unga" är en landsomfattande tävling som är ett resultat av ett samarbete mellan Tensta konsthall och Astrid Lindgren Memorial Award (Alma). Här kan du ta del av alla bidragen i tävlingen. 


Sidan uppdaterad: 2021-05-04