Barn och elever var med och formade sin blivande skolgård

11 juni 2021

Nu börjar utemiljön på Götetorps nya F-6 skola ta form och idag var det äntligen dags för barn och elever att sätta spadarna i jorden för att låta grönskan spira i det som ska bli deras nya utemiljö.

Barn blöter ner växter i vatten
Barn blöter växternas rötter innan plantering

Det var ett gäng förväntansfulla och pirriga barn som ivrigt satte sina spadar i jorden under dagens plantering. Några av barnen fick plantera perenner som ska blomstra på innergården och några fick plantera bambu vid den blivande vattenleken.

Bild: Alvin fyller igen hålet där han satt ner en bambuplanta

Alvin 6 år var med och planterade bambu. Han tyckte det var kul att gräva men lite tungt att sätta ner bambuplantorna i jorden.

- Det ska bli jätteroligt att börja här, säger han samtidigt som han och några
kompisar passade på att prova pumpen på vattenleken efter att de planterat färdigt.

Bild:  Några av barnen inspekterar den blivande vattenleken.

Flera av barnen utryckte sin förtjusning över den nya skolgården och på frågan om de ser fram emot att flytta in i skolan senare i höst var svaret ett rungande JA!

Bild: Barnen planterar perenner på innergården

Barnens delaktighet har varit viktig redan från start och förutom att vara med att plantera så har barnen också varit med och tyckt till om vad de vill ska finnas i sin utemiljö.

- Det är många elever som längtar efter att få börja i den nya skolan och flera av barnen har uttryckt en önskan om en skolgård med många träd och buskar. Därför känns det extra kul att eleverna själva är med och planterar i det som ska bli deras utemiljö framöver. Säger Camilla Kristiansson, rektor på Götetorpsskolan.

Bild: Camilla Kristiansson, rektor Götetorp

I Utemiljön vid den nya Götetopskolan har man satsat mycket på naturliga material så som stockar och stenar för att främja barnens motorik och rörelse. Skolgården är indelad i olika zoner där barnen kommer ha tillgång till bland annat vattenlek, gungor och fart-och bollek, men det kommer även finnas lugnare zoner så barnen kan ha en stund för sig själva.

- Vi har såklart tänkt på att det ska finnas något i utemiljön för alla barn. Förutom materialval och de naturliga indelningarna i utemiljön så har vi även tänkt till när det kommer till placeringen av skolgården. Allt för att få en så trygg och lugn utemiljö som möjligt för våra barn och elever, säger Stina Jordell, projektledare.

Bild: Områdes bild från den naturliga utemiljön på Götetorp

Efter att den tidigare skolan, som stod på Götetorp, totalförstördes i en brand (december 2015) så har barn och elever haft undervisning i tillfälliga lokaler på Hammarö utbildningscenter.
Snart står en ny Götetorpsskola klar på samma plats som tidigare och i november -21 är det äntligen dags för lärare och elever att flytta in och ta del av de nya lärmiljöerna.

 

 

Sidan uppdaterad: 2021-06-11