Emilia vinnare av novelltävlingen " Om demokratin går förlorad"

30 december 2021

Under demokrativeckan i höstas utlyste Hammarö kommun en tävling för unga med temat ”Om demokratin går förlorad”. Syftet med tävlingen var att ungdomar skulle ge sin skildring av vad som skulle kunna hända om vi plötsligt inte har någon demokrati kvar i Sverige. Vinnare av tävlingen blev Emilia Asplund.

Flicka håller ett inramat diplom i händerna
Emilia Asplund, vinnare av novelltävlingen "Om demokratin går förlorad"

Tävling om ungas syn på demokrati

Hur ser du på demokrati idag? Vad är demokrati för dig? Vad skulle hända om demokratin skulle gå förlorad? Hur ska vi göra för att hålla demokratin levande och få den att förbättras de kommande 100 åren?

Det var några av de frågor som ungdomar mellan 12-20 år skulle skildra i sina bidrag till tävlingen "Om demokratin går förlorad" där syftet var att locka barn och unga att ge sin skildring av demokrati på olika sätt.

En av deltagarna var Emilia Asplund som med sin novell blev utsedd till vinnare av tävlingen. Under en ceremoni den 22 december fick hon ta emot sitt pris som bestod av ett diplom och ett presentkort på 1500 kr. Emilia går i årskurs 8 på Mörmoskolan.

Juryns motivering till första priset
Emilia har på ett gripande och mycket trovärdigt vis skildrat i sin novell vad som händer i ett samhälle när mänskliga rättigheter och demokratin går förlorad, sett genom några ungdomars ögon. Hon har visat prov på litterär förmåga samt stor inlevelse i ämnet. Novellen lyckas även förmedla hopp och mod, samt vikten av att stå upp för demokratin och aldrig ta den för given.

Här kan du läsa mer om demokrativeckan och tävlingen för unga.

Sidan uppdaterad: 2021-12-31