Elever presenterade sina vinnande bidrag i ”Feel good på Hammarö”

26 maj 2023

I arbetet med att bli Sveriges Friskaste kommun 2030 har elever i åk 2 och 5 på Mörmoskolan hjälpt till att ta fram nya MåBra-aktiviteter genom hälsoutmaningen ”Feel good på Hammarö”. Konceptet är framtaget av Hammarö kommun tillsammans med organisationen Framtidsfrön. Under fredagen presenterades de två vinnande bidragen och eleverna bakom idéerna fick ta emot priser vid en festlig ceremoni på Hammarö kommun.

en grupp med barn och vuxna höjer gör segergest mot kameran.
Foto: Glada vinnare med representanter från Framtidsfrön och Hammarö kommun

De båda vinnande bidragen är framtagna av elever på Mörmoskolan F-6, där lärarna under våren valde att arbeta med hälsoutmaningen klassöverskridande i faddergrupper mellan åk 5 och åk 2.

- Arbetet har gått jättebra och de har jobbat på väldigt självständigt, säger Elin som är lärare på Mörmoskolan. Sen har det varit väldigt roligt att de tillsammans kommit fram till idéerna och att alla varit delaktiga i arbetet.

Hundratusenutmaningen

Det ena vinnande bidraget var Hundratusenutmaningen som togs fram av Enya och Emil i klass 2A, Charisma och Rasmus i 5A och Noah i 5B på Mörmoskolan.

Deras utmaning handlar om att få människor att komma ut i naturen, röra på sig och få nya kompisar genom olika utmaningar. 

-Vi fick ett tips av vår lärare och så gjorde vi om det jättemycket, sa en av eleverna. Man får en utmaning varje dag och så får man göra den när man vill.

Utmaningarna kan handla om att gå, simma eller cykla och alla ska kunna göra dem. Tanken är att man får utmaningen via en app. Namnet kommer sig av att alla tillsammans kommer att röra sig väldigt många mil under den här perioden.

På frågan om vad eleverna själva tycker om att göra för att må bra var de eniga om att: röra på sig, vara med kompisar och ha roligt, var det som mest av allt gör att de mår bra i vardagen.

Foto: Enya, Emil, Charisma, Noah och Rasmus är eleverna bakom idén om Hundratusenutmaningen.

Hammarös skräpplockartävling 

Det andra vinnande bidraget var Hammarös skräpplockartävling som togs fram av Alice, Clara och Samuel i 5A samt Signe och Anton i 2B på Mörmoskolan.

- I början var det lite svårt, men sen när vi kom på idén blev det roligt, sa en elev. 

Deras idé går ut på att alla medborgare ska plocka skräp över hela Hammarö och då kan man vinna fina priser. Kommunen sponsrar med påsar, handskar och gripklor och arrangemanget sker varje söndag i en månad.

-Vi ville ha något som är kul och bra för naturen, man kan göra det med en kompis eller familjen, berättar eleverna. Vinner man pris kanske vi lockar med folk.

För att själva må bra tycker eleverna att det är viktigt att vara utomhus, sporta, vara med vänner och spela.  

Foto: Alice, Clara, Signe, Samuel och Anton är eleverna bakom idén till Hammarö skräpplockartävling. 

Festlig ceremoni

Eleverna fick presentera sina bidrag för kommunens KÖA (kommunövergripande arbetsgrupp) och sedan var det prisutdelning, med diplom och presenter innan det hela avslutades med fika och en gemensam uteaktivtetet.

Foto: Festligheterna avslutades med en uteaktivitet.

"Feel good på Hammarö" - ett skräddarsytt elevuppdrag

Organisationen Framtidsfrön arbetar på uppdrag av Skolverket med målet att främja samverkan mellan skola och omvärld genom entreprenöriellt lärande. Ett av de läromedel som erbjuds är så kallade skarpa uppdrag, där elever får hjälpa företag och organisationer med verkliga frågeställningar.

”Feel Good på Hammarö” är ett skräddarsytt elevuppdrag utifrån Hammarö kommuns vision och mål om att bli ’Sveriges friskaste kommun 2030’’. Uppdraget gick ut på att eleverna fick komma på idéer på aktiviteter som skulle kunna ingå i en MåBra-månad. Tanken är att under 2024 års MåBra-månad i april kommer de vinnande bidragen att ingå i programmet för medborgare.

Sidan uppdaterad: 2023-05-26