Barnens val på Mörmoskogens förskola

17 mars 2023

Idag var det barnens val på Mörmoskogens förskola. Det betyder att alla barnen via sina avdelningar fick rösta fram vad som skulle serveras till lunch på skolan. Vinnaren blev chicken nuggets.

Chicken nuggets till lunch på Mörmoskogens förskola.

Barnens val i skolan är ett inslag som pågått i flera år. Det är köket som tar fram ett antal olika alternativ som barnen själva får rösta på. Vinnaren serveras på en framtida lunch. Detta är ett bra sätt att involvera barnen att få vara med och bestämma. Att barnen ska känna sig inkluderade är något som Nina Nilsson och hennes kollegor jobbar mycket med. 

- De äldre barnen får också ta maten själva, det är väldigt viktigt att barnen känner att de är självständiga och delaktiga, säger Nina, barnskötare på Mörmoskogens förskola. 

Nina förklarar att det hjälper barnen att våga prova, matstunden blir roligare när de får vara med och bestämma och ett praktiskt sätt att diskutera hur omröstningar går till. Personalen bestämmer tiderna och ramarna men barnen bestämmer aktiviteterna och lekarna, enkelt förklarat. 

Foto: Nina Nilsson, barnskötare på Mörmoskogens förskola.

På avdelningen Blåbäret vann chicken nuggets med en tydlig majoritet, på en stark andraplats kom fiskburgare och sist med noll röster schnitzel som får hoppas att det inte blir lika tufft motstånd i framtida omröstningar. 

En som gillade maten var sexåriga Valter som röstade på chicken nuggets. 

- Den godaste maten jag någonsin ätit! Utbrister Valter. 

Oj det var ett bra betyg! Är chicken nuggets din favoritmat? 

- Nej det är pizza.  

Attans. Vi får hoppas att det går att rösta på pizza nästa gång. 

Sidan uppdaterad: 2023-03-17