Välkommen till Lövnäs Musteri

21 juli 2020

Vi har fler unga entreprenörer på Hammarö och den här gången har vi träffat några av tjejerna som driver Lövnäs Musteri. Företaget har funnits i fem år och idag tillverkas safter, sylter och marmelader som säljs via mataffärer både på Hammarö och i Karlstad.

tre tjejer sitter vid ett bord. Från vänster Saga Mäkimattila, Elin Sjöberg och Julia Sjöberg.
Från vänster: Saga Mäkimattila, Elin Sjöberg och Julia Sjöberg

Ett företag växer fram

Det hela började för fem år sedan med att en fläderbuske hemma i syskonen Julia och Elin Sjöbergs trädgård dignade av blommor och de funderade på vad man kunde göra utav det. De testade att göra egen saft som blev så god att de snart började sälja till grannarna. 

-Vi gick runt till grannarna och knackade dörr och fick hjälp av våra kompisar Klara och Saga, berättar Julia.

Det blev starten på företaget Lövnäs Musteri som idag förutom flädersaft bland annat tillverkar och säljer äppelmust, rabarbersaft, vinbärssaft, sylter och marmelader. Idag drivs företaget av de fyra tjejerna Julia (17) och Elin (15) Sjöberg, Klara Kristiansson (17) och Saga Mäkimattila (14). Vi träffar Julia, Elin och Saga i en lokal på Sätterstrand som de håller på att renovera till sitt eget musteri. Hittills har de hyrt in sig i ett storkök på en lunchrestaurang på Hammarö men det har inneburit mycket kvällsjobb och mycket planering så ett eget tillhåll blir ett välkommet inslag som kommer att underlätta tillverkningen av produkterna.

Verksamheten

Verksamheten är en året runt verksamhet och produkterna säljs på fem ställen på Hammarö och i Karlstad varav fyra är mataffärer. Utöver det har tjejerna sålt sina produkter på olika marknader runt om i länet men p.g.a corona blir det inte aktuellt i år. Då produkterna säljs i butik sker tillverkningen på beställning och i och med en egen lokal kommer den hanteringen att underlättas. Elin, Julia och Saga är överens om att det går bra att kombinera skolarbete och företagande.

-Vi jobbar alltid på torsdagar och ibland på helgerna, säger Julia.
Tidigare hade de ingen bestämd dag för tillverkningen och då blev det mycket stressigare. I och med en bestämd dag är det lättare att avsätta tid för arbetet och få tid över till skolarbete.

Råvarorna som används i tillverkningen kommer dels från fläderbusken hemma hos systrarna Sjöberg men de har även andra sätt för att få tag i råvarorna.

-Hemma hos Klara som bor mer lantligt har de plöjt mark och planterat fläderbuskar och hemma hos mormor och morfar har vi planterat en massa rabarber. Ibland knackar vi på hos grannar för att fråga om de har äpplen de vill bli av med. Oftast räcker inte den äppelskörden som vi kan få häromkring därför köper vi äpplen från äppelodlare i Skåne dit vi åker själva för att hämta äpplen några gånger per år, förklarar Julia.

Att driva ett eget företag

Tjejerna gör det mesta själva och har fått lära sig många nya saker men de har även fått hjälp och stöttning av sina föräldrar där exempelvis Elin och Julias föräldrar själva driver företag och kan dela med sig av tips.

-Pappa brukar hjälpa till med bokföringen. Men vi har själva gjort etiketter och all design, säger Julia

Hur löser de då svårigheter och problem som kan dyka upp?
-Vi pratar och diskuterar mycket säger både Saga och Elin och menar att tack vare att de är fyra stycken finns det många idéer att använda för att hitta nya lösningar.

Tjejerna är väldigt samstämmiga när vi diskuterar vad som motiverar dem till att driva ett eget företag.
-Vi har väldigt roligt tillsammans och många gemensamma drömmar. Det är väldigt kul! 

Framtidsplaner

I framtidsplanerna ingår att ha en egen gårdsbutik och att kunna producera egna äpplen genom äppelodlingar. Att även kunna utöka sitt sortiment till butiker i övriga Värmland finns också med i planerna och att kunna leva 

Julia som är äldst och har börjat gymnasiet tänker att hon sedan ska läsa vidare på halvtid för att även kunna ägna sig åt företaget och där stämmer Elin och Saga in och menar att det kan vara bra att ha något mer att falla tillbaka på om inte planerna går som de tänkt sig.

Men först står en sommar för dörren med renovering av den nya lokalen och tillverkning av sylt och saft. Ni kan idag hitta produkter från Lövnäs Musteri på Lillängshamnens fiskrökeri, Ica Kvantum Nolgård, Coop Nolgård, Ica Maxi Bergvik och Ica Maxi Välsviken.

 

Sidan uppdaterad: 2020-07-23