Ditt val av träningskläder kan ha större effekt än vad du tror. Träningskläder som är "behandlade mot dålig lukt" innehåller ofta silver vilket är skadligt för miljön om det kommer ut i sjöar och vattendrag efter att kläderna tvättats.
Träningskläder behandlade med silver kan verka som en smart lösning mot dålig lukt men har en negativ inverkan på vårt vatten när det kommer ut i Skoghallsådran och sedan ut i Vänern. Hur du väljer träningskläder i affären spelar därför en stor roll. Om du kan, välj bort kläder med det skadliga silvret.
När du handlar träningskläder är det viktigt att vara observant. Fråga gärna personalen på plats vad plaggen innehåller. Det finns miljövänliga alternativ att välja. En vara som är behandlad brukar vara märkt med en text som exempelvis "behandlad mot dålig lukt", "for lasting freshness", "anti-odour", "hygienic protection" eller antimicrobial".
Kemikalieinspektionen ger mer information och råd om antibakteriellt behandade varor och vad du ska se upp med. Kemikalieinspektionens webbplats
När plaggen tvättas sköljs silvret ut i avloppsvattnet efter bara några enstaka tvättar, det tar sig vidare till reningsverket där det har en negativ påverkan på reningsprocessen och en del silver åker vidare ut i vattendrag. Silver kan inte brytas ner utan det ackumuleras i vattendragen. Silver i vattendrag och sjöar stör tillväxt och fortplantning hos vattenlevande organismer och kan bidra till spridningen av antibiotikaresistens.
Silversalter som ingår i antibakteriellt medel i en del träningskläder är idag den största kända källan av silver till reningsverken. Silver i träningskläder har tidigare uppmärksammats som ett problem men det är svårt att veta hur det ser ut nationellt eftersom det inte finns lagkrav på att ta prov för silver vid reningsverk.
Flera kommuner i vårt närområde har uppmätt höga silvernivåer vid deras reningsverk. I Hammarö har vi ännu inte analyserat silver vid reningsverket men planerar att utöka provtagningsanalyser för att vi ska få reda på hur det ser ut även här.