Har du fuktfläckar eller missfärgningar i ditt hem?
Detta är ofta tecken på mögel- och fuktskador, vilket också kan visa sig genom mögellukt, färg som flagnar och tapet eller golvmattor som bubblar sig.
Mögel trivs bra i fuktiga miljöer. Därför är badrum särskilt utsatta. Läckande vatten- och avloppsstammar är också en vanlig orsak till fukt och mögel.
Skador i badrummet kan även bero på att ventilationen inte klarar av all fukt som kommer från duschen och tvätten. Se över tätskikten i golv och tak så att dessa fungerar som de ska.
Markfukt kan också skapa problem för dig som bor i småhus.
Så här förebygger du själv fukt- och mögelskador i badrum:
Fuktskador påverkar din hälsa, speciellt om skadorna inte repareras i tid.
Mögel, kvalster, alger och bakterier förökar sig, vilket kan påverka känsliga personer som redan har astma eller överkänslighet.
Inredning som förstörs av fukten sprider dessutom kemiska ämnen.
Barn och ungdomar samt personer med exempelvis allergier och luftvägsbesvär, är extra känsliga. Därför bör problemet åtgärdas så snabbt som möjligt.
Kontakta din fastighetsägare, som är den som ansvarar för inomhusmiljön. Du som bor i bostadsrätt pratar med föreningens styrelse.
Hjälper inte detta kan du prata med oss på miljö- och byggförvaltningen. Bedömer vi att problemet kan vara en risk för olägenhet, kan vi ställa krav på att skadan ska utredas och eventuellt åtgärdas.
Äger du din egen villa, vänder du dig till ditt försäkringsbolag eller ett konsultföretag.