Packa med ditt personliga ansvar under sportlovet

24 februari 2021

Vi är många som glädjs över att det snart är sportlov. Under ett normalt år så är det vanligt att många träffas och att vi genomför aktiviteter tillsammans. Det här är dock inte ett vanligt år utan vi är fortfarande mitt uppe i en pandemi. Vi vill därför påminna om några viktiga saker att tänka på inför ledigheten.

Glada vänner som åker skidor.

Tänk på:

  • Om du träffar andra så fortsätt håll avstånd. Det gäller även när ni ses utomhus. Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande att endast umgås i mindre kretsar och att begränsa antalet nya möten.

  • Om du åker bort så tänk på vilka stop du gör på vägen. Hela familjen behöver exempelvis inte gå med in när du stannar på macken eller handlar mat i affären. Om ni delar fjällstuga med en annan familj så kom ihåg att karantänregler för nära hushållskontakter gäller för samtliga om ex. någon i den andra familjen blir sjuk.

  • Utrikesdepartementet (UD) avråder för närvarande till alla icke nödvändiga resor utomlands. Detta gäller så väl för Norge som andra länder längre bort.
    Om du ändå åker utomlands så gäller följande efter hemkomst utifrån direktiv från Folkhälsomyndigheten. Du och hela din familj (både vuxna och barn) ska:

  1. stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar.
  2. testa er för covid-19 vid inresan till Sverige och på dag fem efter ankomst.

    Det innebär att du utöver semestern måste planera in extra ledighet för karantän av hela familjen och ansöka om extra ledighet för ditt barn att vara hemma från skolan tills att ni fått svar på båda testerna.

  • Om du hittar på saker på hemmaplan så fortsätt håll i rekommendationerna även här. När många är lediga samtidigt så ökar risken för att fler ses på samma plats och det kan bli trängsel och köer även här.

Det är viktigt att vi alla följer råden både för att minska smittspridningen men också för att kunna fortsätta bedriva närundervisning och ha verksamheten igång.

Tack för allt arbete som gjorts hittills och tack för att vi tillsammans hjälps åt att ha ett smittsäkert lov!

Sidan uppdaterad: 2021-02-24