Vaccination mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk och minska smittan i samhället.

Ingrid Davidsson vaccineras mot covid-19.
Ingrid Davidsson på Djupängens äldreboende var först på Hammarö att vaccineras.

Region Värmland ansvarar för vaccineringen i Värmland och fördelar mängden vaccin till samtliga kommuner i länet. Vaccinationstakten styrs alltså dels efter hur mycket vaccin som regionen får och hur den fördelas ut av Region Värmland mellan kommunerna.

Varför ska jag vaccinera mig?

Vaccinationen mot covid-19 kan skydda dig från att få sjukdomen, vilket även minskar risken för att du smittar andra. På sikt kan smittspridningen bromsas. Vaccination är frivilligt och gratis för alla.

Vilka kommer att erbjudas vaccin först?

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. Alla äver 18 år kommer att erbjudas vaccin, men de äldsta och mest sårbara går först. Hur snabbt det går styrs av tillgången till vaccin.

Läs mer om vaccinationsordningen på webbplatsen 1177.

Se upp för bedrägeriförsök

Det har förekommit att personer har blivit utsatta för bedragare som ringer äldre personer och vill boka in en vaccinationstid. De kräver att du ska identifiera dig med bankdosa eller mobilt BankID. Region Värmland eller 1177 sjukvårdsrådgivningen ringer aldrig upp och begär inloggningsuppgifter eller att du via telefon ska logga in med bankdosa eller mobilt BankID. De ber dig heller aldrig att betala med Swish. Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Läs mer om hur du skyddar dig mot bedrägerier på polisens hemsida.

Hur ligger Hammarö till med vaccineringen?

Status den 18 feb

Under denna vecka så vaccineras ytterligare 99 brukare med serviceinsatser och 60 medarbetare inom äldreomsorgen.


Status den 16 feb

Är du 85 år eller äldre? Nu är det dags att boka tid för vaccination mot covid-19!

Denna vecka kommer du som är född 1936 eller tidigare att få ett brev från Region Värmland med erbjudande om att boka tid för vaccination. I brevet finns information om hur och när bokningen kan göras.

Har du redan vaccinerat dig men ändå fått ett brev?
Breven kommer att skickas ut till alla oavsett om man tidigare har vaccinerat sig eller ej. Om du redan är vaccinerad så kan du strunta i brevet.

Är du under 85 år och undrar när det är din tur?
Alla som är 18 år eller äldre kommer att erbjudas vaccin. De äldsta och mest sårbara kommer att erbjudas vaccinet först. Hur snabbt det går styrs av tillgången till vaccin.

All samlad information om vaccination mot covid-19 hittar du på webbplatsen 1177.


Status den 12 feb

Denna vecka har vi vaccinerat ytterligare 130 personer bland annat inom hemtjänsten med dos 2. Utöver det så har ett antal medarbetare inom äldreomsorgen också blivit vaccinerade både med dos 1 och 2.

Nästa vecka så börjar vi vaccinera brukare med serviceinsatser. Brev med information och vaccinationstider har skickats ut till berörda.


Status den 3 feb

Under den här veckan så får alla boende på Djupängens äldreboende sin andra vaccindos mot covid-19 och blir i och med det fullvaccinerade. Nästa vecka så planeras alla kunder inom hemtjänsten att få sin andra dos.


Status den 29 jan

Nu har 355 brukare och 215 medarbetare inom äldreomsorgen vaccinerats.


Status den 20 jan

Samtliga boende på Djupängens äldreboende har fått vaccindos 1. Personal inom vård och omsorg och hälso- och sjukvård vaccineras succesivt. Vaccination av kunder inom hemtjänsten är påbörjad och inom kort kommer även andra kunder med serviceinsatser och sammanboende i samma hushåll att erbjudas vaccination.

 

Sidan uppdaterad: 2021-02-22