Vaccination mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk och minska smittan i samhället.

Ingrid Davidsson vaccineras mot covid-19.
Ingrid Davidsson på Djupängens äldreboende var först på Hammarö att vaccineras.

Region Värmland ansvarar för vaccineringen i Värmland och fördelar mängden vaccin till samtliga kommuner i länet. Vaccinationstakten styrs alltså dels efter hur mycket vaccin som regionen får och hur den fördelas ut av Region Värmland mellan kommunerna.

Varför ska jag vaccinera mig?

Vaccinationen mot covid-19 kan skydda dig från att få sjukdomen, vilket även minskar risken för att du smittar andra. På sikt kan smittspridningen bromsas. Vaccination är frivilligt och gratis för alla.

Vilka kommer att erbjudas vaccin först?

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. Alla äver 18 år kommer att erbjudas vaccin, men de äldsta och mest sårbara går först. Hur snabbt det går styrs av tillgången till vaccin.

Läs mer om vaccinationsordningen på webbplatsen 1177.

Se upp för bedrägeriförsök

Det har förekommit att personer har blivit utsatta för bedragare som ringer äldre personer och vill boka in en vaccinationstid. De kräver att du ska identifiera dig med bankdosa eller mobilt BankID. Region Värmland eller 1177 sjukvårdsrådgivningen ringer aldrig upp och begär inloggningsuppgifter eller att du via telefon ska logga in med bankdosa eller mobilt BankID. De ber dig heller aldrig att betala med Swish. Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Läs mer om hur du skyddar dig mot bedrägerier på polisens hemsida.

Hur ligger Hammarö till med vaccineringen?

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns en länk till ett register där du kan följa hur många som har vaccinerats både på regionnivå och på kommunnivå.

Statistik för vaccination mot covid-19 (länk till Folkhälsomyndigheten)

Vad ska jag tänka på efter vaccination?

Här hittar du Folkhälsomyndighetens råd för dig som är vaccinerad.

 

Sidan uppdaterad: 2021-04-19