Möt vår servicepersonal

11 september 2020

Inför flytten till vårt nya fina äldreboende på Djupängen eftersökte Hammarö kommun servicepersonal som kunde vara med och hjälpa till att underlätta flytten och göra mottagandet i de nya lokalerna så trevligt som möjligt för våra äldre. Nu har de första flyttlassen gått och personalen är på plats.

Fem personer står vid ett uppdukat fikabord.
Från vänster: Ida Kotz, Ellen Cedervall, Ida Nordenborg, Evelina Holm och Adam Rundquist.

Redan när vi kliver in på det nya boendet på Djupängen så möts vi av en doft av nybakat fika. En doft som skapar en känsla av både hemtrevnad och trygghet. I samlingssalen serveras några av de nya boendena fika och i köket är det full fart. På plats träffar vi fem av de totalt 11 personer som arbetar som servicepersonal i samband med flytten till Djupängen. 

Ida Kotz (19) har precis tagit studenten. Hon har under sin gymnasietid även arbetat vid sidan av studierna, men i och med coronapandemin har det nu varit svårare att få jobb. När hon blev tipsad av sin mamma om den här tjänsten tog hon tillfället i akt och bara några dagar efter att hon ansökt hade hon både hunnit gå på intervju och fått jobbet. 

Ida berättar att de både bakar, serverar fika, spelar bingo, målar, dansar och sitter ner och pratar med de äldre.

- Man märker hur värdefullt det är för de äldre att vi finns till hands. Det gör mycket att vi bara finns på plats, berättar Ida. 

Bild: Ellen Cedervall och Ida Kotz startar igång musik efter önskemål från de boende.

Servicepersonalen följer ett färgschema där respektive färg står för ett ansvarsområde. Ett gäng står främst i köket och bakar, ett gäng finns på plats för att umgås med de äldre och ett gäng hjälper till vid flytten. Adam (20) är en av dem som hjälper till vid flytten. När flyttlassen sedan kommer till boendet hjälps han och ordinarie personal åt att packa upp. 

Anette Sabel, aktivitetssamordnare, berättar att det finns servicepersonal på plats måndagar till lördagar, fram till 19 på kvällen. Varje vardag med undantag onsdagar kommer flera flyttlass. Fem boende ska flytta in på förmiddagen och fem på eftermiddagen. På onsdagar och lördagar har de sedan två lite lugnare dagar där allt efterarbete hinns med. 

På frågan om vad det bästa med tjänsten är så är alla eniga. Att se hur glada de äldre blir och se att de uppskattar det de gör. 

- Det är roligt att få sprida lite glädje till de äldre, säger Evelina (25). 

Under tiden vi är på plats kommer det hela tiden in boenden som vill sätta sig ner för att fika och umgås. Servicepersonalen är alltid snabbt framme och erbjuder kaffe och fika. Precis innan vi är på väg att lämna boendet önskar en av de boende att få lyssna på Rock n Roll och när vi åker därifrån har musiken satts igång och dansen börjat. 

Sidan uppdaterad: 2020-09-11