Lastcykel istället för bil

22 april 2020

Via ett projekt för hållbara tjänsteresor fick Hammarö kommun, under hösten 2018, möjlighet att köpa in och prova en eldriven lastcykel.

Man sitter på  en fyrhjulig lastcykel med kapell.
Sittande på lastcykel: Hans Johansson, Bakom står Jenny Högberg, produktionsplanerare för parkskötsel

Till skillnad från en vanlig lastcykel som oftast har två eller tre hjul har denna lastcykel fyra hjul, backspeglar och en sits som gör att man nästan sitter i samma höjd som i en bil. Tramporna har man därför framför sig och den styrs med två spakar istället för ett vanligt cykelstyre eller ratt.

Sedan hösten 2019 har parkförvaltningen här på Hammarö, nästan dagligen och i säsong, använt den el-assisterade lastcykel när de arbetar runt om på Hammarö. Hans Johansson, parkarbetare ser många fördelar med att använda lastcykeln.

– Förutom att cykeln är smidig, både att köra och parkera, så bidrar den inte till några utsläpp i miljön. Dessutom får man mycket motion under arbetsdagen, säger Hans innan han cyklar vidare.

Lastcykeln har försetts med ett specialbyggt kapell som tillverkats för att rymma material och arbetsredskap som kan behövas under en arbetsdag.
Lastcykeln används främst av parkförvaltningen idag men tanken finns att alla verksamheter ska kunna boka och använda den på sikt genom vår fordonssamordnare.

Förutom lastcykeln så har kommunen också el-cyklar, el-mopeder och el-bilar. Allt för att värna om vår gröna ö och den fina natur som vi har runt om oss. Visst är det toppen!

Videoinnehåll: Hans Johansson, parkenheten, vinkar och cyklar iväg på lastcykeln.

Sidan uppdaterad: 2020-04-22