Årets Krisberedskapsvecka har börjat

11 maj 2020

Mellan 11-17 maj genomförs Krisberedskapsveckan, en årlig kampanj för att öka kunskapen om hur vi kan förbered oss vid samhällskriser. Vad behöver du för att fungera vid en kris, har du det du behöver hemma?

Två kvinnoer sitter i ett strömlöstkök och bter batterier i en ficklampa. Värmeljus är tända och på diskbänken bakom står en vattendunk.
Foto: Thomas Henrikson, MSB

Hur kan du förbereda dig för kris på egen hand?

Vid en större kris kommer samhället inte fungera som du är van vid. Fokus kommer att ligga på de svagaste i samhället som barn, sjuka och äldre. Beredskapen bygger på att vi alla tar ett gemensamt ansvar för vår egen och våra anhörigas säkerhet.

För att vara väl förberedd om en kris inträffar och för att minska risken att efterfrågade livsmedel säljer slut, eller om du blir av med el, värme och vatten under en längre tid kan det vara bra att ha vissa saker hemma i en krislåda.

Räddningstjänsten Karlstadregionen har tagit fram en film där Jonas Gerborn, säkerhetskoordinator berättar om hemberedskap och vad som kan vara bra att tänka på. 

 

Vad är syftet med veckan?

Syftet med Krisberedskapsveckan är att förbättra allmänhetens beredskap inför olika typer av samhällskriser. Vi behöver alla, efter förmåga, vara förberedda om något händer. Kampanjen organiseras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i samarbete med kommuner och regioner.

När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst

Med anledning av coronaviruset så kommer artister att hylla insatser och personer som på något sätt bidrar till krishanteringen av den pågående pandemin.
Du kan se liveuppträdanden och hyllningar varje dag klockan 15.00 på instagramkontot @dinsakerhet. För att kunna titta behöver du ladda ner Instagram som app i telefonen.

På länkarnna här nedan kan du läsa mer om krisberedskap.

DinSäkerhet.se

Krisinformation.se

Länsstyrelsen i Värmland

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Sidan uppdaterad: 2020-05-11