Hockeystjärna inleder kick-off för idrottsprofil Mörmoskolan 7-9

9 september 2019

Höstterminen 2019 har startat på ett annorlunda sätt för de elever som börjat på idrottsprofil Mörmoskolan 7-9. En gång per dag får eleverna undervisning i idrott och hälsa samt ges möjlighet att utveckla sina färdigheter inom sin idrott under den tid eleven går på högstadiet.

Fd ishockeyspelaren Jonathan Hedström föreläser om sina ätstörningar under sin hockeykarriär

Kick-off med Jonathan Hedström
Under onsdagen i förra veckan samlades elever från Mörmoskolan 7-9 på Hammarö för att delta på kick-off i Folkets Hus. Eleverna fick lyssna till en föreläsning med hockeystjärnan Jonathan Hedström som delade med sig av tiden som hockeyproffs och de tuffa år han lidit av ätstörningar under sin karriär.

Att få unga killar och tjejer i en tuff ålder att våga prata om hur de mår är vad Jonathan vill uppnå. När han som 17-åring fick höra av sin ishockeyledare att han var tjock, satte det igång farliga tankar som ledde till att han började fiffla med maten och träna betydligt hårdare. Resultatet var att han rasade i vikt och utvecklade ätstörningar som tog över hans liv och skadade hans psykiska hälsa. 

Att våga prata och fråga kompisen
- Jag spelade ishockey i 20 år och det var aldrig någon som frågade hur jag mådde, säger Jonathan som berättar vidare att han genom ätstörningen upplevde att han kunde skapa kontroll över en situation som han egentligen inte kunde hantera. I boken ”Jonte – rakt från hjärtat” beskriver Jonathan öppet om sina problem med ätstörningar och psyke som följt honom, pappans alkoholism och hur han valde att säga upp kontakten, NHL-livet och skriverier i pressen. Allt detta delar Jonathan med sig av när han fångar ungdomarnas uppmärksamhet under den känslosamma föreläsningen.
- Det är viktigt att våga prata, våga fråga, hur är det? Många visste att pappa var alkoholist men ingen vågade fråga om det, berättar Jonathan.

Tema psykisk ohälsa
Kick-offens tema psykisk ohälsa har valts utifrån synvinkeln att det tenderar att växa inom målgruppen. För att kunna prestera inom en sport är det viktigt att ta hänsyn till både den fysiska, sociala och psykiska hälsan.
- Forskning visar att pulshöjande fysisk aktivitet har positiva effekter på vår hälsa samt på vår hjärna och därmed påverkar det inlärningen positivt. Mer tid till pulshöjande fysisk aktivitet i skolan tror vi därmed påverkar studieresultaten positivt, förklarar Patrik Olofsson rektor vid Mörmoskolans idrottsprofil.

Sidan uppdaterad: 2019-09-09 0 kommentarer

Kommentarer

Skriv en kommentar