En skejtare blir förebild för nya skatekids

7 augusti 2019

Det är ett år sedan invigningen av Hammarö skatepark och den senaste uppdateringen till parken är den nya railen som ser ut som ett lågt handräcke placerad längs med gräskanten i mitten av skateparken. Vi möter upp Rasmus Petersson, en av de tre killarna som varit med i projektet och bidragit till utformningen av skateparken utifrån en skejtares ögon.

Rasmus Petersson kör tricks i bowlen

Från backen vid Mörmogärdet 2006 till Skatepark 2018

- När jag började skejta för 13 år sen handlade det mest om att skejta nerför backen från Mörmogärdet mot Spelvägen, berättar Rasmus.

Efter ett år kom den första rampen till platsen som idag är Hammarös skatepark. Den stod där i ungefär två månader innan den flyttades till Mörmoskolan. Efter några år blev stället väldigt slitet och behövde renoveras. Fritidsgården hjälpte till med att rusta upp rampen och la en ny asfaltsplätt. Det skänktes även en flatrail som göts på plats. I ytterligare fyra-fem år skejtades det på platsen. Det var först när det var dags att fräscha upp rampen igen som det kom på tal om en helt ny ramp. Killarna och ansvariga vid fritidsgården samlades en regnig dag utanför Mörmo Gård och började snacket om en ny skatepark. Arbetet startade med att Rasmus Petersson, Per Jonsson och Mark Pulman, alla med lång skejterfarenhet bakom sig, mätte höjdskillnader och hur de skulle kunna ta fram en skatepark.

Den nya railen är det senaste i parken, vad kan en skejtare göra på den?

-Det som jag älskar med railen är just att den påminner lite om avskiljningsrails som finns på bland annat Norrstrand i Karlstad. Den skiljer av vid gräskanter och har en böj högst upp som går lite snett och gör att det går att åka upp på den. Det blir lite som en karusell där du kan låsa grinds och slides vilket gör att det är väldigt kul med både långa och låga rails, berättar Rasmus. 

Vilka är det som vågar sig på att raila?

Rasmus menar att någon behöver visa att det går att göra. Visst kan det vara läskigt i början för att du inte vet hur det funkar, kommer jag bränna flippen, kommer jag trilla.
- Du ska träna in en känsla så att du vet i förväg hur du kommer hantera brädan och hur det känns att göra tricket och att någon vågar ta första steget, förklarar Rasmus. 

Har du några tips för nybörjare?

- Det jag skulle säga till alla som besöker den här parken är att läsa reglerna först. För det här är en skatepark och då betyder det att det förekommer höga hastigheter jämfört med en vanlig park. 

För dig som åkt länge, vad tycker du är det bästa med Hammarö skatepark?

- Det som jag gillar med mina favoritparker det är att hitta flowet att det går att åka runt överallt utan att behöva stanna någonstans. Du kan hela tiden hålla farten uppe och blanda med street och gatubaserad yta och lite mer bowl och böjaktig åkning.

Sidan uppdaterad: 2019-08-07 0 kommentarer

Kommentarer

Skriv en kommentar