Bada på Hammarö

17 juli 2020

Hammarö och Vänern bjuder på fina bad även om det för tillfället är lite kallt i vattnet. Du finner både badstränder, bryggor och klippor där du kan njuta av ett dopp. Tillsammans hjälps vi åt för att göra badet till en trevlig upplevelse.

1392349-tired-young-couple-resting-at-the-beach.jpg
Sola och bada på Hammarö

Våra kommunala badplatser


Mörudden

Välbesökt badplats med stora gräsytor, sandstränder, handikappramp, grillplats, lekplats, kiosk, restaurang, camping och toaletter. Här finns det gott om parkeringsplatser.

Västra Söön
Badplats på ö med sandstrand belägen söder om Möruddens badplats. Här finns handikappanpassade toaletter och båtbrygga. Västra Söön är tillgänglig endast med båt.

Räggårdsviken/Bonäsudden
Välbesökt strandparti året runt. En vandringsled går förbi precis vid viken. Det är ett attraktivt bad även för barn. Här finns torrtoaletter, omklädningshytter och grillplats. Det är tämligen nära till parkeringsplatser.

Getingberget
Mycket barnvänligt med lekplats och långgrunt. Här blir badvattnet lätt varmt soliga sommardagar. Hit går det lätt att ta sig med både cykel och bil. Här finns toaletter, omklädningshytter och grillplatser. Här är det gott om parkeringsplatser.

Lillängsviken
Liten badplats med sandstrand och stor brygga. Här finns grillplats och gräsytor. Längre ut ligger flera klippbad. Toalett finns i Lillängshamnen 250 meter från badplatsen.

Runt om på Hammarö finns även ett stort antal övriga strandområden med tillgänglighet till Vänern. Där är det även tillåtet att bada med hundar vilket det inte är vid de kommunala badplatserna.

Här kan du läsa mer om badplatser


Vattenkvalitet

Under badsäsongen kontrollerar vi vattenkvaliten genom att ta badvatteprover på de kommunala badplatserna samt ytterligare några platser som är populära för bad.
Vid den senaste kontrollen så fick samtliga badplatser omdömet tjänligt förutom Rud som fick omdömet tjänligt med anmärkning.
Här kan du läsa mer om badvattenprovtagning

Covid-19

Badplatser omfattas inte av förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Det allmänna rådet om att hålla avstånd gäller. Folkhälsomyndigheten har också råd om hur man kan minska smittspridning på badplatser. Där skriver de till exempel att smitta via badvatten bedöms som osannolik, bland annat eftersom utspädning av viruset påverkar dess möjlighet att infektera.

Råd på stranden
Stanna hemma om du är sjuk.
Tvätta händerna ofta. Använd handsprit om du inte har möjlighet att tvätta händerna.
Undvik folktäta stränder och pooler.
Håll ett säkerhetsavstånd på två meter till de övriga på stranden/vid poolen och i vattnet.
Bekanta dig med strandens/poolens informationstavla och följ rekommendationerna för ett tryggare strandbesök.


Parkering

Tänk på att parkera så att räddningstjänst och andra fordon i tjänst kommer fram.
Soliga och fina dagar är det många som besöker badplatserna och det kan bli ont om pakeringsplatser men räddningstjänsten måste alltid kunna ta sig fram.
Ta gärna cykel eller en promenad till badplatsen om du har möjlighet.


Säkerhet

Tänk på att alltid ha koll på djup och botten om du hoppar eller dyker från klippor och bryggor.
Unvik bad där badförbudskyltar sitter uppe.

Sidan uppdaterad: 2020-07-17