Vill du kombinera lärarstudier och jobb?

24 mars 2020

För dig som går i studietankar och är intresserad av läraryrket finns möjligheten att varva teori med praktiskt arbete. På Arbetsintegrerat grundlärarprogram, årskurs 4-6, studerar du samtidigt som du jobbar och får lön. Kombinationen av studier och arbete på halvtid gör att studiefarten är lägre och utbildningen omfattar 11 terminer istället för 8.

Anders Persson
Anders Persson, student på Arbetsintegrerat grundlärarprogram

Anders Persson från Hammarö är har studerat på programmet sedan 2018 och han är positiv till upplägget.

- Själva upplägget att studier kombineras med praktik är ju helt klart lysande. När jag fick höra om att det fanns en utbildning där jobb kombinerades med studier blev jag jätteintresserad. Att slippa studielån var ett stort plus för en i min livssituation med barn och bostad.

Varför sökte du till programmet? 
-Jag har under många år jobbat inom skolvärlden och alla i min omgivning har alltid tyckt att jag borde bli lärare. Men först efter att jag fick barn och livet planade ut kände jag mig redo. Då var läraryrket det som kändes rätt.

Vad tror du är största skillnaden mellan att läsa ett vanligt lärarprogram mot det arbetsintegrerade?
-Det är väldigt påfrestande för att få det att fungera med denna kombo. Man måste vara villig/beredd på att studera en hel del kvällar och ofta också någon av dagarna på helgen. Då studierna på 75% ligger på två dagar räcker dessa inte till. I alla fall inte för mig och många av dem jag studerar med. Men att kombinera studier med ”ständig praktik” är så mycket bättre än vanliga grundlärarprogrammet.

Har du några råd på vägen till de som funderar på att söka programmet?
-Du får ju veta om du passar i miljön, om du trivs med arbetsuppgifterna och ganska tidigt i utbildningsfasen känna om det är rätt för dig.

Låter det intressant? Läs mer och ansök här.
Ansökan är öppen till och med 15 april.

Sidan uppdaterad: 2020-03-24